大腸菌K-12株,L-型の分離とその性質

島根大学理学部紀要 20 巻 69-76 頁 1986-12-25 発行
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ファイル情報(添付)
c0010020r010.pdf 2.83 MB エンバーゴ : 2001-09-29
タイトル
大腸菌K-12株,L-型の分離とその性質
タイトル
Isolation and its characters of Escherichia coli K-12, L-form
タイトル 読み
ダイチョウキン K-12 カブ L-ガタ ノ ブンリ ト ソノ セイシツ
著者
小野田 哲夫
収録物名
島根大学理学部紀要
Memoirs of the Faculty of Science, Shimane University
20
開始ページ 69
終了ページ 76
収録物識別子
ISSN 03879925
内容記述
その他
Suspension of Escherichia coli K-12 was sequentially treated with N-methyl-N-nitro-N-nitrosoguanidine and lysozyme,and its L-forms were selected on brain heart infusion (BHI) agar medium. Of those clones,L-form NC7 was adapted to grow in a liquid cultue with osmotic stabilizer. The L-form NC7 was stable in penicillin-free medium. Morphology of this L-form NC7 agreed with that described for other bacterial L-forms in many respects. The L-form NC7 multiplied in soft agar (0.5%, W/V), but did not in hard agar (1.5%, W/V). In osmotic stabilizers tested,NaCl was most effective in the range of 2 to 3% (W/V). In BHI medium containing NaCl CaCl_2 was required for growth of the L-form NC7. Studies of the growth characteristics for L-form NC7 gave the following results:an optimal temperature of 32℃, an optimal pH of 7 to 8,and no requirement for serum . This L-form NC7 also retained many of the physiological characters of the parent strain.
言語
英語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根大学理学部
The Faculty of Science, Shimane University
発行日 1986-12-25
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AN00108106