スギのクリープと温度について

島根農科大学研究報告 7 巻 (A)196-200 頁 1959-03-31 発行
アクセス数 : 1135
ダウンロード数 : 83

今月のアクセス数 : 0
今月のダウンロード数 : 0
ファイル情報(添付)
d0020007n031.pdf 733 KB エンバーゴ : 2002-07-18
タイトル
スギのクリープと温度について
タイトル
Studies on Temperature-Effect of Creep of Wood
タイトル 読み
スギ ノ クリープ ト オンド ニツイテ
著者
竹村 冨男
福山 万次郎
収録物名
島根農科大学研究報告
7
開始ページ (A)196
終了ページ 200
収録物識別子
ISSN 05598311
内容記述
抄録・要旨
We studied on the creep of Sugi (Cryptomeria japonica D. Don) and examined the relationship between the creep and the temperature.
The constant load within the proportional limit was applied with a balance to the end of a cantilever(0.2×1.0×12.0cm) in the distillated water. The temperatures of the water were 0.5°, 20°, 40°, 60°, 80℃ (±0.5°-1.0℃). The deflection of the cantilever was measured by comparator during 200 minutes.
Then in each specimen the ratio
ε = (y-y_0)/(y_0)
y : deflection at time t
y_0 : deflection at time
0.5 min
was nearly constant at the same temperature. These ratios at different temperatures are essentially equal except a constant η :
logε = g(ζ) + η,ζ = log t
where g(ζ) is a function of logt. The constant η is linear to temperature (cf. Fig. 7). And g(ζ) is approximately a linear function of ζ (=log t) within the range of our measurements, although this approximation is rough (cf. Fig.6). Then the time-temperature superposition principle is concluded like a generalized voigt model, of which retardation times τ are decreasing with increasing temperature and represented by τ/a_θ(a_θ>1, suffix θ is the difference from the standard temperature).
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根農科大学
The Shimane Agricultural College
発行日 1959-03-31
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AN00108241
備考 A,Bを含む