葉菜類の自家中毒物質の探索

Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 73 巻 3 号 247-249 頁 2004-05-15 発行
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ファイル情報(添付)
タイトル
葉菜類の自家中毒物質の探索
タイトル
Search of Autotoxic Substances in Some Leaf Vegetables
タイトル 読み
ヨウサイ ルイ ノ ジカ チュウドク ブッシツ ノ タンサク
著者
北澤 裕明
伴 琢也
M. H. R. Pramanik
松井 佳久
収録物名
Journal of the Japanese Society for Horticultural Science
73
3
開始ページ 247
終了ページ 249
収録物識別子
ISSN 0013-7626
EISSN 1880-358X
内容記述
その他
8種の葉菜類の自家中毒物質を探索するために水耕葉菜類に用いた活性炭に吸着された物質をGC-MS法で分析した.その物質は乳酸,安息香酸,m-ヒドロキシ安息香酸,p-ヒドロキシ安息香酸,バニリン酸,アジピン酸およびコハク酸であった.同定された物質の中で,顕著に生育抑制を引き起こす物質を探るため各葉菜類の苗を使ったバイオアッセイを行った.その結果,パセリではアジピン酸,セロリでは乳酸,ミツバでは安息香酸. p-ヒドロキシ安息香酸およびコハク酸,レタスではバニリン酸,葉ゴボウではコハク酸,シュンギクでは安息香酸,m-ヒドロキシ安息香酸およびコハク酸,チンゲンサイでは安息香酸およびp-ヒドロキシ安息香酸,ケールでは安息香酸,p-ヒドロキシ安息香酸およびアジピン酸が生育抑制を顕著に引き起こす物質として認められた.
その他
The following autotoxic organic acids: lactic, benzoic, m-hydroxybenzoic, p-hydroxybenzoic, vanillic, adipic, and succinic in eight leaf vegetables, cultured hydroponically, were analyzed by GC-MS method. These substances that are adsorbed by activated charcoal are effective growth inhibits were bioassayed, using the seedlings of their origin as test materials. Strong inhibitors, such as adipic acid in parsley, lactic acid in celery, benzoic, p-hydroxybenzoic and succinic acid in mitsuba, vanillic acid in curly-leaf lettuce, succinic acid in edible burdock, benzoic, m-hydroxybenzoic and succinic acid in garland chrysanthemum, benzoic and p-hydroxybenzoic acid in pak-choi, benzoic, p- hydroxybenzoic and adipic acid in kale were found.
主題
autotoxicity ( その他)
autotoxic substances ( その他)
bioassay ( その他)
leaf vegetables ( その他)
言語
英語
資源タイプ 学術雑誌論文
出版者
園芸学会
Japanese Society for Horticultural Science
発行日 2004-05-15
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[DOI] 10.2503/jjshs.73.247
エンゲイ ガッカイ