葉菜類の自家中毒物質の探索

Journal of the Japanese Society for Horticultural Science Volume 73 Issue 3 Page 247-249 published_at 2004-05-15
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File
Title
葉菜類の自家中毒物質の探索
Title
Search of Autotoxic Substances in Some Leaf Vegetables
Title Transcription
ヨウサイ ルイ ノ ジカ チュウドク ブッシツ ノ タンサク
Creator
Kitazawa Hiroaki
Ban Takuya
M. H. R. Pramanik
Matsui Yoshihisa
Source Title
Journal of the Japanese Society for Horticultural Science
Volume 73
Issue 3
Start Page 247
End Page 249
Journal Identifire
ISSN 0013-7626
EISSN 1880-358X
Descriptions
8種の葉菜類の自家中毒物質を探索するために水耕葉菜類に用いた活性炭に吸着された物質をGC-MS法で分析した.その物質は乳酸,安息香酸,m-ヒドロキシ安息香酸,p-ヒドロキシ安息香酸,バニリン酸,アジピン酸およびコハク酸であった.同定された物質の中で,顕著に生育抑制を引き起こす物質を探るため各葉菜類の苗を使ったバイオアッセイを行った.その結果,パセリではアジピン酸,セロリでは乳酸,ミツバでは安息香酸. p-ヒドロキシ安息香酸およびコハク酸,レタスではバニリン酸,葉ゴボウではコハク酸,シュンギクでは安息香酸,m-ヒドロキシ安息香酸およびコハク酸,チンゲンサイでは安息香酸およびp-ヒドロキシ安息香酸,ケールでは安息香酸,p-ヒドロキシ安息香酸およびアジピン酸が生育抑制を顕著に引き起こす物質として認められた.
The following autotoxic organic acids: lactic, benzoic, m-hydroxybenzoic, p-hydroxybenzoic, vanillic, adipic, and succinic in eight leaf vegetables, cultured hydroponically, were analyzed by GC-MS method. These substances that are adsorbed by activated charcoal are effective growth inhibits were bioassayed, using the seedlings of their origin as test materials. Strong inhibitors, such as adipic acid in parsley, lactic acid in celery, benzoic, p-hydroxybenzoic and succinic acid in mitsuba, vanillic acid in curly-leaf lettuce, succinic acid in edible burdock, benzoic, m-hydroxybenzoic and succinic acid in garland chrysanthemum, benzoic and p-hydroxybenzoic acid in pak-choi, benzoic, p- hydroxybenzoic and adipic acid in kale were found.
Subjects
autotoxicity ( Other)
autotoxic substances ( Other)
bioassay ( Other)
leaf vegetables ( Other)
Language
eng
Resource Type journal article
Publisher
園芸学会
Japanese Society for Horticultural Science
Date of Issued 2004-05-15
Publish Type Version of Record
Access Rights open access
Relation
[DOI] 10.2503/jjshs.73.247
エンゲイ ガッカイ