葉緑体の脂質分解酵素処理ならびに脱脂質葉緑体の特性

島根大学農学部研究報告 15 巻 56-60 頁 1981-12-15 発行
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ファイル情報(添付)
d0030015n010.pdf 1.78 MB エンバーゴ : 2001-10-08
タイトル
葉緑体の脂質分解酵素処理ならびに脱脂質葉緑体の特性
タイトル
Lipolytic Enzyme Treatment of chloroplasts and Characterization of Lipid-Depleted Chloroplasts
タイトル 読み
ヨウリョクタイ ノ シシツ ブンカイ コウソ ショリ ナラビニ ダツ シシツ ヨウリョクタイ ノ トクセイ
著者
平山 修
野元堀 隆
森田 耕吉
奥田 敏彦
市原 実
収録物名
島根大学農学部研究報告
Bulletin of the Faculty of Agriculture, Shimane University
15
開始ページ 56
終了ページ 60
収録物識別子
ISSN 0370940X
内容記述
その他
Potato galactolipase treatment of spinach chloroplasts were investigated. The enzyme reaction was inhibited with Mg<Cl>___2, bovine serum albumin and sucrose, to varying levels with their specific action on the chloroplast grana stacking. The reaction increased in three steps with increase of temperature, suggesting that there are different localization and existing forms of lipids. By the enzyme treatment and subsequent centrifugation on density-gradient column, lipid-depleted chloroplasts were prepared. Analysis revealed that the preparation retained nearly half portion of the intial electron flows, but H^+ uptake and phosphorylation activities were completely lost.
言語
英語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根大学農学部
Shimane University, Faculty of Agriculture
発行日 1981-12-15
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AN00108015