マスカット・ベーリーAのジベレリン処理に関する研究(第三報) : GA前処理へ添加するBA濃度が着粒密度やその他の果房の諸形質に及ぼす影響

島根大学農学部研究報告 11 巻 1-4 頁 1977-12-15 発行
アクセス数 : 1197
ダウンロード数 : 347

今月のアクセス数 : 95
今月のダウンロード数 : 6
ファイル情報(添付)
d0030011n001.pdf 580 KB エンバーゴ : 2001-10-08
タイトル
マスカット・ベーリーAのジベレリン処理に関する研究(第三報) : GA前処理へ添加するBA濃度が着粒密度やその他の果房の諸形質に及ぼす影響
タイトル
Production of Seedless Berries with GA in Muscat Bailey A Grape(III) : Effects of BA Applied at Different Concentrations with GA before Fullbloom on Compactness and Other Bunch Qualities
タイトル 読み
マスカット ベーリー A ノ ジベレリン ショリ ニ カンスル ケンキュウ ダイ3ホウ GA マエ ショリ エ テンカスル BA ノウド ガ チャクリュウ ミツド ヤ ソノタ ノ カボウ ノ ショケイシツ ニ オヨボス エイキョウ
著者
植田 尚文
宮本 健郎
内藤 隆次
収録物名
島根大学農学部研究報告
Bulletin of the Faculty of Agriculture, Shimane University
11
開始ページ 1
終了ページ 4
収録物識別子
ISSN 0370940X
内容記述
その他
The experments were conducted in 1974 and 1976 to know the appropriate concentration of bezyl adenine(BA) applied as an additive to the prebloom treatment of gibberellic acid(GA) for improving the seedlessness ratio and compactness of Muscat Bailey A grape.
The treatment with GA alone at 200ppm resulted in consistently higher seedlessness ratio as compared to that at 100ppm. The additions of BA at 25, 50 and 100ppm tended to raise the ratio when GA was applied at 100ppm, but they did not affect it when GA was applied at 200ppm. Further, these treatments depressed the elongation of peduncle and rachis and increased the number of berries almost in proportion to the concentrations. As the results, the desirable compactness of bunch was gained at 25 and 50ppm.
Both berry weight and soluble solid content decreased due to the additions of BA only in the cases where berry set was improved by the treatments.
The appearance of abnormal berry, the details of which were reported in the previous paper, was not influenced by either the concentrations of GA or the combined applications of BA at any concentrations thoughit fluctuated obviously year by year.
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根大学農学部
Shimane University, Faculty of Agriculture
発行日 1977-12-15
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AN00108015