3-デオキシグルコソンによるメイラード反応由来ラジカルの検出と性質

アクセス数 : 1191
ダウンロード数 : 991

今月のアクセス数 : 80
今月のダウンロード数 : 10
ファイル情報(添付)
d0040013004.pdf 830 KB エンバーゴ : 2008-12-25
タイトル
3-デオキシグルコソンによるメイラード反応由来ラジカルの検出と性質
タイトル
Detection and Characterization of Radicals Derived from 3-Deoxyglucosone in Maillard Reaction
タイトル 読み
3 デオキシグルコソン ニヨル メイラード ハンノウ ユライ ラジカル ノ ケンシュツ ト セイシツ
著者
小林 隆幸
安田 孝之
収録物名
島根大学生物資源科学部研究報告
13
開始ページ 19
終了ページ 23
収録物識別子
ISSN 13433644
内容記述
その他
3-Deoxygluconsne(3-DG), an α, β-dicarbonyl compounds in phosphate buffer, pH7.4 with amino acids, produced different ESR spectra depending on the added amino acids, by the use of 3,5-dibromo-4-nitrosobenzenesulfonic acid(DBNBS)which is suitable for spin trapping of carbon centered radicals. 3-DG is known to polymerize protein, but added Lys promoted the dimerization of lysozyme by the involvement of radical generation. As the formation and accumulation of α, β-dicarbonyl compounds is known as carbonyl stress, we proposed that these radicals derived from amino acid via Maillard reaction may contribute oxidative stress, main part of carbonyl stress.
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根大学生物資源科学部
Shimane University, Faculty of Life and Environmental Science
発行日 2008-09-30
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AA1112906X
備考 1-12+ / 1996-2007