納豆菌細胞壁の生化学的研究(第1報) : 細胞壁の調製方法と一般的性質

島根農科大学研究報告 10 巻 (A)82-86 頁 1962-03-31 発行
アクセス数 : 1207
ダウンロード数 : 869

今月のアクセス数 : 87
今月のダウンロード数 : 7
ファイル情報(添付)
d0020010n016.pdf 2.24 MB エンバーゴ : 2002-07-08
タイトル
納豆菌細胞壁の生化学的研究(第1報) : 細胞壁の調製方法と一般的性質
タイトル
Biochemical Studies on the Cell Wall of Natto Bacteria(1) : Methods for the Preparation of Cell Wall and Some Properties of the Preparations
タイトル 読み
ナットウキン サイボウヘキ ノ セイカガクテキ ケンキュウ ダイ1ポウ サイボウヘキ ノ チョウセイ ホウホウ ト イッパンテキ セイシツ
著者
岩原 章二郎
松本 宗人
収録物名
島根農科大学研究報告
10
開始ページ (A)82
終了ページ 86
収録物識別子
ISSN 05598311
内容記述
その他
The paper showed three methods (alkali, sonic and sonic-alkali treatment) for the preparation of the cell wall of natto bacteria and some chemical properties of the preparations.
1 ) The preparation obtained by alkali treatment contained no nucleic acid, while some impurities remained were observed with electronmicroscope.
2 ) The preparation obtained by sonic treatment contained a few per cent of nucleic acids.
3 ) Both nucleic acid and impurities observable with electronmicroscope were not detected in the preparation obtained by sonic-alkali combinated treatment, which was concluded to be an excellent method of preparing the cell wall of the organism.
4 ) Prepatations obtained by any methods above mentioned contained about 50 per cent of amino acids and about 15 per cent of amino sugars.
5 ) Preparations were attacked by lysozyme and lysozyme like enzymes of natto bacteria' but not attacked by pepsin and trypsin.
6 ) The cell wall of natto bacteria was considered as a polypeptide, containing some amino sugars, similar to those of the other strains of gram positive bacteria.
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
島根農科大学
The Shimane Agricultural College
発行日 1962-03-31
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[NCID] AN00108241
備考 A,Bを含む