乾燥方法や前処理条件がエゴマ葉の機能性成分含量 および抗酸化活性に及ぼす影響

日本食品科学工学会誌 63 巻 5 号 217-224 頁 2016-05 発行
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タイトル
乾燥方法や前処理条件がエゴマ葉の機能性成分含量 および抗酸化活性に及ぼす影響
タイトル
Effects of Drying Methods and Pre-treatment Conditions on the Functional Component Contents andAntioxid ant Activities in Egoma (Perilla frutescens (L.) Bitt. var. frutescens) Leaves
著者
小川 哲郎
近重 克幸
荒木 英稀
北川 優
勝部 拓矢
太田 ゆかり
山崎 幸一
東 敬子
収録物名
日本食品科学工学会誌
Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi
63
5
開始ページ 217
終了ページ 224
収録物識別子
ISSN 1341-027X
EISSN 1881-6681
内容記述
その他
We investigated the effects of drying methods and pre-treatment conditions on the functional component contents andantioxid ant activities in egoma (Perilla frutescens (L.) Bitt. var. frutescens) leaves. It was foundthat the contents of α-linolenic and rosmarinic acids in the leaves were higher after treatment by vacuum-microwave drying than after hot-air drying; α-linolenic acidin particular retainedthe same level of contents after vacuum-microwave drying and after freeze drying. Vacuum-microwave drying conditions were found to be superior at high power and short drying time for the retention of functional components. An evaluation of the blanching conditions used during pre-treatment foundthat there was no change in α-linolenic acidcontents during boiling treatment, while the rosmarinic acidcontents decreasedwith increasing boiling time. On the other hand, the contents of both components did not change during steam-treatment. Steaming as a pre-treatment therefore prevented the loss of rosmarinic acid before freezing and thawing. The DPPH radical scavenging activities of the samples decreased less under vacuummicrowave drying. The activities of all drying treatments after steaming, freezing, and thawing were significantly higher than with no treatment other than freeze drying. For the retention of functional components and color, vacuum-microwave drying was found to be superior to the traditional method of hot-air drying, suggesting that drying the samples after pre-treatment by steaming may produce dried products with high antioxidant activities.
主題
エゴマ ( その他)
減圧マイクロ波乾燥 ( その他)
α-リノレン酸 ( その他)
ロスマリン酸 ( その他)
ポリフェノール ( その他)
抗酸化活性 ( その他)
egoma ( その他)
vacuum-microwave drying ( その他)
α-linolenic acid ( その他)
rosmarinic acid ( その他)
polyphenol ( その他)
antioxidant activity ( その他)
言語
日本語
資源タイプ 学術雑誌論文
出版者
公益社団法人 日本食品科学工学会
Japanese Society for Food Science and Technology
発行日 2016-05
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
関連情報
[DOI] 10.3136/nskkk.63.217
[URI] http : //www.jsfst.or.jp
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