島根大学論集. 自然科学

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島根大学論集. 自然科学 11
1962-03-01 発行

種々の酵母の呼吸に及ぼすモノヨード醋酸と弗化ソーダとの影響

The Effects of Monoiodoacetic Acid and Sodium Fluoride on Respiration of Various Yeasts
西上 一義
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内容記述(抄録等)
 酵母の分類法として,従来は胞子形成の有無,胞子形成の型式,栄養体の形,胞子の形など形態的要素が用いられて来ている。最近はさらに液体培養の際の皮膜形成能,炭水化物の発酵・同化能,硝酸塩の同化能,carotinoid 色素の有無,arbutin の分解能,酸の生成,vitamin の要求,脂肪の分解能など酵母の持つ機能・生化学的な性質も取り入れて行われるようになって来た。
 酵母の生化学的分類法として発生した酵母の比較生理的研究には,炭水化物同化能の比較に関して,すでに Wickerham による広範な研究があり,最近では Barnett の多価 alcohol を用いての報告がある。
 一方,炭水化物分解にさいしてモノヨード醋酸ならびに弗化ソーダがある反応過程を特異的に阻害することは,すでに多数の研究者達によって調べられ,その阻害機構も明らかとなっている。
 この2種類の酵素阻害物質を,種類の異る酵母に与えるとき,酵母の感受性に差があるかどうか,また葡萄糖の分解能にそれぞれどのような影響を与えるかを比較生理の立場からみたのがこの報告である。

1. The effects of monoiodoacetic acid and sodium fluoride on oxygen uptake and carbon dioxide output of eight kinds of yeasts were observed.
2. The sensibility to monoiodoacetic acide varies yeast by yeast, and Rhodotorula glutinis, which has less RQ value and produces scarcely any ethyl alcohol, was most stable against monoidoacetic acid. Candida utilis and Schizosaccharmyces pombe were sensible to monoiodoacetic acid, but their sensitivity was relatively small. Respiration and fermentation of Saccharomyces group which produces actively ethyl alcohol were significantly inhibited. The respiration of Mycoderma cerevisiae and Torula cardida was inhibited most extremely.
3. It required higher concentration of sodium fluoride to inhibit the respiration of yeasts compared with the case of respiratory inhibition by monoiodoacetic acid. The respiratory inhibition by sodium fluoride was relatively small on Rhodotorula glutinis. But the respiration of Saccharomyces cerevisiae was greatly inhibited.
4. It is conceivable that the yeast received less inhibition on oxygen uptake and carbon dioxide output activity by monoiodoacetic acid and sodium fluoride, the more it depends upon direct oxidation of glucose.